Sciatica


Sciatica este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dureroase

Sciatica poate fi o stare de sănătate extrem de dureroasă, dar ar trebui să fiți bucuroși să știți că, în majoritatea cazurilor, această afecțiune se rezolvă în câteva săptămâni. 

Sciatica se prezintă de obicei cu durere, inflamație sau amorțeală în partea inferioară a spatelui și a picioarelor; aceasta poate fi cauzată de o hernie de disc, pinten osos sau stenoză spinală (îngustarea pasajului spinal) care exercită presiune asupra nervului sciatic. 

Nervul sciatic, care este cel mai mare nerv din corp, își are originea în regiunea lombară a coloanei vertebrale și călătorește până la picioare.

Sciatica este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dureroase, până la 40% din populație se confruntă cu aceasta la un moment dat în viața lor. Printre factorii de risc pentru dezvoltarea sciaticii se numără obezitatea, consumul de tutun și stilul de viață sedentar.

O privire mai atentă la sciatica


Majoritatea persoanelor care se confruntă cu sciatică presupun că este o afecțiune a durerii de spate, dar acest lucru nu este strict adevărat. Nervul sciatic își are originea în partea inferioară a spatelui, dar deoarece nervul se extinde până la picioare, este posibil ca simptomele să nu fie localizate în spate.

În general, sciatica se poate prezenta foarte diferit de la episod la episod. Unele pot implica amorțeală, furnicături, arsură sau durere înjunghiată, iar intensitatea simptomelor poate fi uneori ușoară, în timp ce alteori aproape debilitantă.

Ceea ce este surprinzător în multe, dacă nu în majoritatea cazurilor de sciatică este că, de obicei, nu există nicio leziune care să declanșeze afecțiunea. În majoritatea cazurilor de sciatică, afecțiunea este cauzată de ani de șezut sau aplecare peste care provoacă ruperea unui disc spinal sau a unei vertebre să se alinieze necorespunzător și să ciupească nervul sciatic. Osteoartrita poate juca un rol important în dezvoltarea sciaticii.

Diagnosticul de sciatică

Metoda principală de diagnosticare a sciaticii este prin istoricul medical și examenul fizic. Unul dintre semnele distinctive ale sciaticii este durerea radiantă care se extinde de la partea inferioară a spatelui până la picioarele inferioare. Deși pot exista unele simptome de durere de spate, este de obicei mai puțin severă decât durerea de picior.

Cel mai des folosit test de diagnostic este ridicarea piciorului drept. În timpul acestui test, medicul dumneavoastră va ridica fiecare picior individual în timp ce vă întindeți pe spate. Clinicianul va determina natura afectiunii dumneavoastra, adica sciatica sau o durere de spate generalizata, notand cand apare disconfortul in timpul testului. Dacă pacientul indică durere în timp ce piciorul este de la 30 la 70 de grade deasupra planului, iar această durere este exprimată atât în ​​picior, cât și în spate, există un nivel ridicat de încredere că aceasta este sciatică.

Tratamentul sciaticii


Cele mai multe apariții de sciatică vor dispărea de la sine în câteva ore sau zile, dar există episoade care pot dura săptămâni sau luni. Majoritatea cazurilor de sciatică pot fi tratate cu autoîngrijire, dar există unele cazuri extreme în care simptomele interferează cu mișcarea sau activitățile zilnice și necesită intervenție chirurgicală.

Dacă aveți simptome asemănătoare sciaticii, atunci ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră care poate confirma diagnosticul și poate identifica problema structurală de bază. În majoritatea circumstanțelor, în urma unui diagnostic de sciatică, medicul dumneavoastră vă va recomanda una sau mai multe dintre următoarele opțiuni de tratament la domiciliu:

Exerciții pentru spate 


   Poate fi împotriva instinctului să te angajezi în activitate fizică în timp ce te doare spatele sau picioarele, dar exercițiile cu impact redus, cum ar fi aerobic în apă, ciclism staționar și yoga, pot fi destul de eficiente în reducerea severității simptomelor și întărirea spatelui pentru a preveni spatele viitor. probleme. Mușchii mai puternici ai spatelui ajută, de asemenea, la susținerea coloanei vertebrale și la atenuarea presiunii asupra nervilor spinali, ceea ce poate reduce frecvența și intensitatea episoadelor de sciatică.

Exercitii de intindere


   O altă formă de activitate fizică care poate atenua simptomele sciaticii este întinderea. Întinderea trebuie efectuată încet și ușor; opriți imediat dacă observați vreo durere. Puteți încerca să vă trageți genunchii până la piept, întinderea șoldului așezat sau răsucirea coloanei. Scopul acestor întinderi este acela de a slăbi fesele, ischio-jambierii și gambele care pot exercita presiune asupra nervului sciatic.

Terapia cu căldură și frig 


    Gheața și căldura pot atenua multe dintre simptomele care însoțesc sciatica și accelerează procesul de vindecare. Aplicarea gheții timp de 15 minute poate amorți zona afectată, în timp ce căldura va crește fluxul de sânge și va îmbunătăți vindecarea. Aceste aplicații pot reduce, de asemenea, spasmele musculare care sunt frecvente în rândul pacienților cu sciatică.

Stai drept


   Dacă lucrezi la un birou sau într-o poziție îndoită o mare parte a zilei, acordă o atenție deosebită posturii tale. Ar trebui să încercați să stați cu capul aliniat cu șoldurile. De asemenea, ar trebui să faceți pauze frecvente de la șezut pentru a ușura tensiunea pe coloana vertebrală.

Citeste si: