Arsuri

Tratamente naturale pentru arsuri ușoare la domiciliu: 

Remedii eficiente pentru a calma durerea și a ajuta la vindecarea pielii afectate

 

Arsurile apar atunci când pielea este expusă la căldură ridicată, anumite substanțe chimice sau curenți electrici intensi. 

Acestea variază în severitate de la gradul I (cel mai puțin sever) până la gradul III (cel mai sever). O arsură ușoară de gradul I va provoca doar pielea roșie și o durere ușoară, iar vindecarea poate dura aproximativ trei până la șase zile. 

Arsurile de gradul II pot provoca vezicule și sunt, de obicei, umflate și dureroase. 

Arsurile de gradul III sunt arsuri severe care afectează straturile mai adânci ale pielii și pot duce la deteriorarea grăsimilor și nervilor de dedesubt, apărând ca o zonă gri și carbonizată.

 În astfel de cazuri, arsurile de gradul III trebuie tratate de către serviciile medicale de urgență, deoarece pot provoca pierderi de lichide și chiar șoc. 

Arsurile minore răspund bine la tratamentul la domiciliu, însă cele severe necesită îngrijire medicală imediată.


Simptome de arsură

Arsură de gradul I:


 • Pielea arsă devine roșie și dureroasă.
 • Pielea este fierbinte și sensibilă la atingere.
 • Arsurile solare sunt un exemplu clasic.

Arsură de gradul II:


 • Pielea este roșie, vezicule și dureroase.
 • Pielea pare umedă sau umedă.
 • Îmbrăcămintea poate fi lipită de piele.

Arsură de gradul III:


 • Pielea poate apărea rigidă, alb ceară, piele sau bronz.
 • Arsurile pot distruge nervii, provocând amorțeală.
 • Respiratie dificila.
 • Rezultă cicatrici severe.

Arsură de gradul al patrulea:

Cea mai severă formă de arsură care afectează structurile mult dincolo de piele.

Pielea poate apărea înnegrită sau carbonizată.

Remedii la domiciliu pentru arsuri

Răcește pielea:

 Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să faci un pas imediat pentru a răci arsura. Țineți zona arsă sub apă curentă rece timp de cel puțin 10 minute. Nu puneți un cub de gheață direct pe arsură, deoarece acest lucru poate provoca leziuni suplimentare ale pielii. Odată ce arsura s-a răcit, îndepărtați ușor orice lucru care restrânge zona dacă începe să se umfle, cum ar fi o cârpă sau ceasuri. Nu încercați să îndepărtați hainele sau materialele lipite de pielea arsă.

Aloe vera: 

Aplicați gelul din interiorul frunzei plantei de aloe vera sau folosiți crema de aloe vera pe arsură. Evitați gelul sau crema pe bază de alcool. Alcoolul va ustura pe orice piele deschisă. Nimic nu calmează arderea mai bine decât răcirea aloe vera.

Ghimbir: 

Strângeți sucul din ghimbir proaspăt și aplicați-l  cu o minge de vată pentru a reduce durerea și veziculele.

Mierea: 

Calmează durerea unei arsuri ușoare prin aplicarea unui strat gros de miere naturală crudă de două ori pe zi. Acoperiți-o cu tifon pentru a împiedica mierea să ajungă la îmbrăcăminte. Mierea are proprietăți antimicrobiene și hidratante care ajută la menținerea zonei libere de infecții și bine hidratată.

Aloe vera, lemn de santal și curcuma: 

Se amestecă 1 lingură de aloe vera cu 1/4 linguriță fiecare de lemn de santal și curcumă și se aplică pasta local. Proprietățile antiseptice și antiinflamatoare ale turmericului se combină cu efectul răcoritor și calmant al lemnului de santal și aloe vera pentru a vindeca arsurile rapid.

Coriandru: 

Beti suc proaspăt de coriandru punând o mână de coriandru în blender cu aproximativ 1/3 cană de apă. Se strecoară și se iau 2 lingurițe de trei ori pe zi.

Ulei de lavandă: 

Se aplică 2-3 picături de ulei de lavandă în zona afectată și se întinde cu tampon de tifon. Are proprietăți calmante care scot înțepătura din arsură și se vindecă rapid.

Galbenele: 

Aplicați un unguent de 2-5% concentrație de calendula (gălbenele) de trei până la patru ori pe zi.

Vitamina E: 

Odată ce rana începe să se vindece, rupeți o capsulă de vitamina E și turnați lichidul pe ea. Acest lucru va mari șansele de cicatrizare.

Oțet de cidru de mere: 

pentru zone cu arsuri mari, faceți băi de oțet de mere. Adăugați 2 căni de oțet de mere într-o cadă cu apă rece sau caldă și înmuiați timp de 10-15 minute. Ajută la restabilirea echilibrului acid / alcalin al pielii și durerea va fi ușurată imediat.

Ce sa faci in cazul arsurilor

 • Bea multe lichide și băuturi electrolitice pentru a evita deshidratarea.
 • Creșteți aportul de vitamina C. Luați citrice, fructe de pădure, morcov, dovlecei care conțin cantități mari de bioflavonoizi pentru a promova vindecarea pielii și, de asemenea, pentru a întări sistemul imunitar.
 • Luați vitamina E care ajută țesutul să se vindece și este un excelent antioxidant.
 • Luați alimente bogate în acizi grași esențiali precum nuci, somon proaspăt, cod, semințe de in pentru repararea țesuturilor.
 • Consumați o dietă bogată în proteine ​​și calorii pentru a accelera recuperarea.

Ce sa Nu faci pentru arsuri

 • Evitați alimentele care măresc căldura din organism, cum ar fi piperul, cuișoarele, usturoiul uscat, muștarul, deoarece acestea pot agrava arsura.
 • Nu rupeți vezicule.

Consultați medicul daca:

 • Arderea este arsură electrică sau chimică.
 • Nu sunteti sigur de gravitatea arsurii.
 • O arsură este aproape de gură sau gât, sau pe față sau organele genitale.
 • Există semne de șoc, probleme de respirație sau victima devine inconștientă.
Citeste si :