Menopauza



Trecerea prin menopauză marchează începutul unei noi perioade din viața unei femei și poate fi un moment pentru reînnoirea încrederii în sine. 

Cu toate acestea, pentru multe femei, aceste modificări hormonale pot crea simptome emoționale și fizice nedorite, precum bufeuri, transpirații nocturne, pierderea dorinței sexuale, creșterea în greutate și modificări ale dispoziției.

De unde știu dacă sunt menopauză?

Experiența fiecărei femei cu privire la menopauză este diferită, dar intervalul mediu de vârstă este între 40-55.

Primele semne care trebuie avute în vedere sunt orice nereguli la nivelul ciclului menstrual; acestea ar putea fi orice, de la un ciclu neobișnuit de scurt sau mai lung, sângerări foarte ușoare sau abundente sau săriți peste un ciclu, de exemplu. 

În mod normal, după aceasta, femeile încep să experimenteze unele dintre cele mai frecvente simptome, cum ar fi bufeurile.

Ce cauzează simptomele menopauzei?

Menopauza apare atunci când o femeie are ultima menstruație. Înseamnă că nu mai există foliculi (care conțin ovule ale unei femei) în ovare. În acest timp, ovarele se închid în esență și nu mai secretă estrogen și progesteron; cei doi hormoni sexuali cheie ai unei femei.

Estrogenul și progesteronul sunt responsabili pentru reglarea ciclului menstrual, astfel încât ciclul menstrual se oprește atunci când acești doi hormoni nu mai sunt secretați, deoarece nu mai există foliculi (ouă) pentru eliberare. 

Modificarea producției de estrogen și progesteron afectează funcționarea corpului unei femei. De-a lungul timpului, pe măsură ce corpul se adaptează, simptomele se vor reduce, dar pot fi tulburătoare atunci când sunt în cel mai rău moment.

Care este cea mai bună dietă pentru menopauză?

Cel mai bun mod de a aborda acest lucru este să priviți alimentele care vor ajuta la echilibrarea nivelului de estrogen din corp.

 Iată câteva sfaturi de top:


Legume crucifere : 

Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopidă, varză de Bruxelles și varză conțin mai mulți nutrienți puternici care ajută la metabolizarea moleculelor estrogenice. 


Alimente sănătoase, bogate în grăsimi: 

Sunt alimente bogate în acizi grași saturați și omega-3. Include grăsimi pe bază de plante precum uleiul de cocos, uleiul de semințe de cânepă, uleiul de măsline extra virgin și avocado. Nucile crude (altele decât arahidele) și semințele conțin steroli vegetali care echilibrează estrogenul.


Familia Allium: 

Allium-urile includ usturoi, ceapă, scallion, arpagic și praz - toate acestea fiind bogate în aminoacizi care conțin sulf care ambele ajută ficatul să se detoxifice și să reducă producția de estrogen.


Ceaiuri din plante: 

Ceaiul verde și  lemnul dulce echilibrează în mod specific nivelurile de estrogen.


Lintea: 

Toate lintea conține cantități benefice de fitoestrogeni care ajută la echilibrarea nivelului de estrogen-progesteron. Soia este bine cunoscută pentru acest lucru, dar toate impulsurile sunt utile.

Ce modificări ale stilului de viață pot ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei?

Unul dintre principalii factori care influențează severitatea simptomelor menopauzei este stresul. Creșterea severității simptomelor poate fi adesea corelată cu persoanele supuse stresului extern  .

Răspunsul la stres este, de asemenea, gestionat de hormoni precum adrenalina și cortizolul, de aceea are sens că o schimbare semnificativă a echilibrului hormonal al corpului va afecta funcționarea altor hormoni primari din corpul unei femei și va pune corpul sub un nivel de „stres” fizic.

Încorporarea practicilor zilnice, cum ar fi yoga, meditația și atenția, poate fi utilă, împreună cu ascultarea a ceea ce are nevoie corpul tău, fiind în ton cu nivelurile tale de energie și asigurându-te că nu exagerezi.

Citeste si: