Cancer de piele

 Cancer este un cuvânt de care mulți dintre noi se tem

Auzind că dumneavoastră sau o persoană dragă ați dezvoltat cancer de piele vă poate face mintea să sară la concluzii din șoc și îngrijorare.

Dar ce tipuri de cancer de piele sunt periculoase și cum vă puteți împiedica să faceți cancer de piele?


Există câteva tipuri de cancer de piele care variază în severitate și pot fi prevenite cu diferite tratamente. 


Ce este cancerul de piele?

Cancerul de piele este ceea ce se întâmplă atunci când celulele care alcătuiesc pielea ta încep să se transforme în celule canceroase care se divid fără control. Este cel mai frecvent tip de cancer care apare în Statele Unite până în prezent. 


În timp ce cancerul de piele apare de obicei pe pielea expusă la lumina soarelui, se poate forma și în straturile inferioare ale pielii și poate fi mai greu de detectat. 


Tipuri de cancer de piele și opțiuni de tratament

În timp ce există multe tipuri diferite de cancer de piele, există patru tipuri comune care vor fi discutate. Iată semnele, simptomele și tratamentele pentru fiecare tip de cancer de piele comun.

Carcinom bazocelular

Carcinomul bazocelular este unul dintre cele mai frecvente și mai puțin îngrijorătoare tipuri de cancer de piele. Se dezvoltă adesea pe zone ale pielii care sunt cele mai expuse la lumina soarelui, inclusiv zona scalpului, feței și gâtului.


Se arată ca o umflătură ușor transparentă pe piele, deși poate lua și alte forme. Unele semne ale acestui tip de cancer pot include:


  • Umflături albe perlate pe piele sau o umflătură de piele cu un exterior translucid; acestea au adesea vase de sânge vizibile dedesubt și au tendința de rupere sau sângerare
  • Leziuni de culoare maro, neagră sau albastră, cu un chenar ridicat, translucid
  • Petele roșiatice solzoase pe spate sau pe piept
  • Leziuni albe cerate fără margine vizibilă

În timp ce carcinomul cu celule bazale nu este de obicei periculos, trebuie să contactați un medic dacă observați orice schimbări bruște ale unei denivelări existente sau dacă a apărut o denivelare care a fost eliminată anterior. 


Dacă ar trebui să descoperiți o umflătură pe piele, nu vă faceți griji - carcinomul bazocelular poate fi de obicei îndepărtat cu o simplă biopsie a pielii sau prin îndepărtarea bucății mici de piele canceroasă. Cazurile de carcinom bazocelular care se răspândesc sau se dezvoltă în alte tipuri de cancer sunt rare, dar ar trebui să discutați în continuare cu medicul dumneavoastră pentru a fi în siguranță.



Melanom

Melanomul este un tip de cancer de piele mult mai grav care se poate dezvolta oriunde pe corp, deși apare în principal în zonele de piele expuse la lumina soarelui. Cei mai expuși riscului de a dezvolta melanom sunt femeile cu vârsta sub 40 de ani, deși oricine este capabil să-l primească. 


Melanoamele încep adesea ca modificări ale alunițelor existente, cum ar fi creșterea sau pielea întunecată. Cu toate acestea, ele pot apărea brusc și pe pielea normală.


Există pași pe care îi puteți lua pentru a afla dacă alunița dvs. este normală și sănătoasă . 

Verificați dacă:


  • Are o margine sau o formă neregulată
  • S-a schimbat culoarea în mod vizibil
  • A crescut cu diametrul mai mare de 6 milimetri
  • S-a schimbat fie în aspect, dimensiune sau senzație, de exemplu, dacă a crescut mâncărime sau dureroasă în timp

Dacă oricare dintre circumstanțele de mai sus este adevărată, atunci ar trebui să mergeți să o verificați de către un medic, deoarece poate fi un melanom. Este crucial să prindeți acest tip devreme, astfel încât să nu rămână necontrolat.


Cancer de piele nonmelanom

Cancerul de piele nonmelanom este un termen larg folosit pentru a descrie orice cancer care nu este melanom. Aceasta cuprinde orice tip mai rar de cancer de piele și, ca atare, are o varietate de opțiuni de tratament, în funcție de tipul de cancer implicat.


Aceste tipuri de cancer vor trebui deseori îndepărtate prin intervenție chirurgicală; dacă ați observat modificări ciudate ale pielii pe care nu le puteți da seama, discutați cu medicul dumneavoastră despre cancerul de piele nonmelanom astăzi.


Carcinom cu celule scuamoase al pielii

Deși nu pune viața în pericol, carcinomul cu celule scuamoase al pielii poate fi o formă deosebit de agresivă de cancer care poate provoca leziuni grave dacă nu este tratată. Acest lucru se datorează faptului că tinde să se formeze în straturi mai adânci ale pielii. 


Acest tip de cancer este, de asemenea, predispus la răspândirea de-a lungul pielii și prin alte părți ale corpului. Dacă observați răni roșii noi și dureroase pe piele sau în interiorul gurii, care nu dispar de la sine, trebuie să discutați imediat cu medicul dumneavoastră.


Cum să preveniți cancerul de piele

Din fericire, există multe modalități prin care vă puteți proteja de cancerul de piele.

 Anumite modificări ale stilului de viață și măsuri de protecție vă pot ajuta să vă protejați de cancerul de piele, cum ar fi:


  • A se feri de lumina directă a soarelui, de paturile de bronzat și de alte forme de lumină UV
  • Purtați protecție solară pe tot parcursul anului în timp ce vă aflați afară
  • Purtarea de îmbrăcăminte de protecție pentru a preveni deteriorarea soarelui
  • Examinându-vă pielea frecvent pentru modificări sau variații ale alunițelor sau umflăturilor

Ținând cont de aceste sfaturi și verificându-vă în mod regulat, vă puteți ajuta să vă protejați de dezvoltarea cancerului de piele. 


Păstrați-vă pielea sănătoasă

Acum, că știți diferitele tipuri de cancer de piele și cum să le preveniți, sunteți gata să începeți să vă trăiți noua viață sănătoasă cu măsuri de precauție adecvate. Păstrați-vă sănătos, fericit și fără cancer și nu uitați să vă verificați frecvent pielea pentru eventuale modificări. 


Ce ai învățat despre cancerul de piele? Ați avut experiențe cu vreunul dintre cancerele de piele de mai sus pe care doriți să le împărtășiți?


Ne-ar plăcea să vă auzim gândurile! Asigurați-vă că lăsați un comentariu cu povestea dvs. mai jos și orice sfaturi pe care le aveți pentru a vă proteja împotriva cancerului de piele.

Citeste si: