Endometrioza este o boală inflamatorie cronică care afectează femeile de toate vârstele

Este cea mai frecventa cauza a infertilitatii. Poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele variază foarte mult de la pacient la pacient și pot apărea în orice stadiu al vieții fertile a femeii. 

De multe ori, diagnosticul este întârziat deoarece pacientul nu recunoaște simptomele ca fiind anormale, medicii atribuie simptomele unei afecțiuni diferite sau, în unele cazuri, pacientul nu are deloc simptome.

Simptome Ale Endometriozei

  • durere în timpul actului sexual
  • durere cu urinare sau mișcări intestinale
  • sângerări excesive în timpul perioadelor
  • diaree
  • constipație
  • balonare
  • oboseală

Intrebari care va pot confirma unele simptome:

  • Aveți dureri care seamănă cu crampe menstruale severe la nivelul abdomenului și / sau al spatelui inferior?
  • Durerea severă vă împiedică să participați la activitățile de zi cu zi?
  • Vă confruntați cu dureri în timpul actului sexual?
  • Aveți un flux menstrual anormal de greu aproape în fiecare perioadă?
  • Aveți urinare dureroasă sau mișcări intestinale în timpul perioadelor?
  • Vă confruntați cu o infertilitate inexplicabilă?

Cauzele Endometriozei

Cauzele endometriozei sunt controversate. Una dintre teorii este cea a menstruației retrograde, mecanism datorat unor contracții uterine anormale care, în loc să împingă resturile de endometru prin canalul cervical în vagin, permit evacuarea acestor fragmente de țesut și prin orificiile tubare în cavitatea peritoneală

Remedii si calmante pentru Endometrioza

 Căldură

Dacă simptomele dvs. acționează și aveți nevoie de ameliorare, căldura este unul dintre cele mai bune remedii casnice pe care le aveți la dispoziție. Căldura poate relaxa mușchii pelvieni, ceea ce poate reduce crampele și durerea. Puteți folosi băi calde, sticle de apă fierbinte sau tampoane de încălzire pentru a trata în mod eficient crampele.

Ulei de ricin

Uleiul de ricin trebuie masat direct pe abdomen. Puteți, de asemenea, să-l amestecați cu câteva picături de ulei esențial relaxant, cum ar fi lavanda, pentru a ajuta la relaxarea mușchilor pelvieni și să-l aplicați pe o compresă caldă pentru a o așeza pe abdomen.

Turmeric

Puteți lua capsule de turmeric sau puteți prepara ceai de turmeric fierbând o cană de apă și adăugând o linguriță atât de curcumă, cât și de praf de ghimbir. De asemenea, puteți adăuga miere și lămâie. Bea acest lucru de trei ori pe zi în timp ce simți simptome și cel puțin o dată pe zi când îl folosești pentru întreținere.

Ghimbir

Puteți achiziționa pachete de ceai de ghimbir la multe supermarketuri și magazine alimentare. Doar adăugați-le la o ceașcă de apă clocotită și beți de două până la trei ori pe zi când aveți greață.

În general, endometrioza se tratează prin intervenție chirurgicală sau medicamente prescrise de un medic specialist. Cu toate acestea, există și anumite remedii naturale care pot fi utile în gestionarea simptomelor.

Unele dintre aceste remedii naturale includ:

  1. Schimbarea dietei: O dietă sănătoasă poate ajuta la gestionarea simptomelor endometriozei. Aceasta poate include alimente bogate în antioxidanți, precum fructe și legume, și alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea slabă, ouăle și nucile.
  2. Exercițiile fizice: Exercițiile fizice regulate pot ajuta la reducerea durerii și la creșterea nivelului de energie. Încercați să faceți cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate în fiecare zi.
  3. Acupunctura: Acupunctura poate fi utilă în reducerea durerii și a inflamației asociate cu endometrioza.
  4. Uleiuri esențiale: Unele uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de lavandă și uleiul de mentă, pot ajuta la reducerea durerii și a inflamației.
  5. Terapia cu căldură: Folosirea unei pături sau a unei sticle cu apă caldă poate ajuta la ameliorarea durerii asociate cu endometrioza.

Este important să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca orice remedii naturale pentru endometrioză, pentru a vă asigura că sunt sigure și eficiente pentru situația dumneavoastră specifică.

Mergeti la doctor daca

Dacă aveți dureri pelvine, dureri în timpul sexului sau perioade grele sau anormale, faceți o programare pentru a vă consulta medicul

Citeste si: