Furuncul

Simptomele comune ale furunculilor: ceea ce trebuie să știți

Un furuncul este o infecție a pielii care se caracterizează prin prezența unei zone pline de puroi, ce debutează ca un mic cos roșu și dureros sub piele. 

Această afecțiune apare de obicei ca urmare a unei infecții la nivelul unui folicul de păr sau a unei glande sebacee din piele, în zone precum fața, gâtul, axilele, fesele sau coapsele. 

Furunculele sunt mai frecvente la adolescenți și adulți tineri. De cele mai multe ori, acestea ajung la maturitate, se sparg și se vindecă de la sine. Unele furuncule, însă, se pot vindeca gradual, fără a se deschide.

Bacteriile sunt principala cauză a apariției furunculelor, iar starea toxică a fluxului sanguin, care poate fi determinată de o alimentație nesănătoasă sau un stil de viață agitat, poate fi un factor contribuitor. Furunculele apar adesea în momente în care organismul este slăbit și lipsit de energie.

 În cazul unei infecții recurente, medicul poate prescrie antibiotice pentru a ajuta la combaterea infecției.

Simptome :

Furunculii sunt caracterizați prin prezența unor zone umflate, roșii și dureroase la nivelul pielii. În general, aceștia se dezvoltă într-un mod gradual și devin tot mai mari și mai dureroși în timp. De asemenea, furunculii sunt umpluți cu puroi și pot provoca senzații de mâncărime sau arsură.

În cazurile mai severe, simptomele furunculilor pot include febră, frisoane și oboseală generală. De asemenea, poate fi prezentă și o sensibilitate crescută la nivelul pielii din jurul furunculului. În unele cazuri, se poate observa apariția altor furuncule în alte zone ale corpului.

Dacă furunculul se sparge și se deschide, se poate elibera puroi și poate apărea o scurgere de lichid purulent. Această scurgere poate fi urmată de o perioadă de vindecare, în timpul căreia pielea se poate descuama sau poate apărea o crustă.

Este important să se acorde atenție simptomelor furunculilor și să se solicite ajutor medical dacă acestea devin severe sau persistă mai mult de câteva săptămâni. De asemenea, se recomandă să se evite scărpinarea sau stoarcerea furunculilor, deoarece aceste acțiuni pot duce la răspândirea infecției și la apariția altor furuncule.

Remedii la domiciliu pentru furunculi

 O dieta de suc de trei zile va ajuta la eliminarea impurităților, la reducerea inflamației și vă va oferi substanțele nutritive pentru a spori imunitatea. Beti un suc de legume verzi, morcovi, țelină și castraveți.

Turmeric: 

Luați jumătate de linguriță de turmeric într-un pahar cu apă caldă de două ori pe zi până când furuncul s-a vindecat. Curcuma acționează ca antiinflamator și purificator de sânge. Cel mai bine este să luați curcuma intern la cel mai devreme semn de fierbere. De asemenea, aplicați pasta de curcuma amestecată cu ulei de nucă de cocos pe zona afectată și bandajați-le liber pentru a evita pătarea. Ajută la drenare și acționează și ca calmant al durerii.

Ulei de arbore de ceai: 

Aplicați uleiul de arbore de ceai sub formă de cremă sau în formă diluată de două până la trei ori pe zi. Uleiul de arbore de ceai este un agent antibacterian eficient.

Gălbenele: 

Flori rupte de gălbenele în apă fierbinte, lăsați lichidul să se răcească ușor. Înmuiați o cârpă curată sau un tifon în lichid și aplicați-o pe zona afectată. Repetați acest lucru de 3 până la 4 ori pe zi. Are proprietăți antiinflamatoare, astringente și anti fungice. Sau aplicați cremă rece care conține galbenele pe zona afectată.

Semințe de in: 

Se face o pastă groasă de 1-2 linguri de pulbere din semințe de in, adăugând apă clocotită. Aplicați-l ca o cataplasmă. Scade inflamația și atrage infecția.

Usturoi: 

Aplicați suc de usturoi sau de ceapă extern pe furuncule pentru a ajuta la coacerea lor, a le rupe și a evacua puroiul.

Varză: 

Aplicați o pansament fierbinte cu frunza de varză, care ajută la extragerea infecției.

Tărtăcuță amară: 

Luați o cană de suc proaspăt de tărtăcuță amară amestecat cu o linguriță de suc de lămâie, sorbind cu înghițitură, pe stomacul gol zilnic, timp de câteva luni.

Ulei esențial de mentă: 

Masați ușor câteva picături de ulei esențial de mentă până la fierbere. Are efecte antibacteriene, antiinflamatorii și antiseptice.


Ce sa faceti :


  • Mănâncă alimente ușoare și proaspete precum țelină, spanac, lăstari de bambus, pere și pepene verde.
  • Mănâncă o mulțime de legume multicolore pentru a întări sistemul imunitar.
  • Adăugați condimente și ierburi în timp ce gătiți pentru a spori sistemul imunitar și pentru a avea proprietăți antiseptice, cum ar fi usturoiul și ghimbirul.
  • Bea multă apă pentru a elimina toxinele din sistemul dumneavoastră. Apa ajută, de asemenea, să protejeze împotriva constipației și durerilor de cap, precum și să susțină pielea sănătoasă.
  • Luați vitamina C cu bioflavanoizi pentru a susține sistemul imunitar și pentru a reduce inflamația pielii.
  • Spălați bine zona în fiecare zi și uscați-o bine.
  • Păstrați prosoapele și cârpele separate pentru a evita răspândirea infecției la alte persoane.
  • Dacă furunculul a izbucnit, acoperiți zona cu un pansament de tifon. Spălați bine zona și schimbați pansamentul în mod regulat până când pielea este vindecată

Ce sa nu faceti

Nu strângeți furunculul sau nu încercați să il spargeți cu un ac, deoarece acesta poate răspândi infecția; lăsați-l să explodeze sau să dispară singur.

  • Evitați constipația.
  • Evitați ceaiul, cafeaua, alimentele cu amidon și zahăr, în special prăjiturile, produsele de patiserie, dulciurile, ciocolata, zahărul alb care agravează furunculele. De asemenea, evitați toate condimentele, murăturile și sosurile. Evitați practic toate alimentele care deprima sistemul imunitar, cum ar fi alimentele nedorite care conțin uleiuri hidrogenate și acizi grași trans, carbohidrați simpli și zaharuri.
  • Eliminați alimentele care sunteți alergic sau intolerant, cum ar fi grâul, porumbul sau orice produse lactate.

Consultați medicul daca:

  • Aveți diabet.
  • Devine foarte dureros sau se mărește sau apar mai multi furunculi
  • Dezvoltați febră și va simtiti, în general, bolnav.
Citeste si: