Alimentația corectă

Alimentația corectă înainte de vârsta a treia: cum să profiți de nutrienții esențiali fără a compromite sănătatea orală sau digestivă

1.Legume crude


Dacă aveți dinți sensibili, cariați sau lipsă, legumele crude pot fi în topul listei de alimente de evitat. Dar nu renunțați la vitamine și fibre. În schimb, încercați să gătiți legumele până devin mai moi. Sau folosiți legumele pasate, cum ar fi morcovi, dovleac și sfeclă, în supe sau tocănițe. Puteți încerca și legumele la conservă. Căutați doar cele fără sare adăugată.


2.Grepfrut


S-ar putea să fie surprinzător, dar alimentele pot afecta modul în care funcționează medicamentele tale. De aceea, întotdeauna este cel mai bine să întrebați medicul sau farmacistul dacă ar trebui să evitați anumite alimente. De exemplu, dacă luați medicamente pentru tensiunea arterială crescută, anxietate sau insomnie, sucul de grepfrut poate interacționa cu medicamentele. Nu ratați vitamina C și potasiul pe care grepfrutul îl conține. În schimb, bucurați-vă de alte fructe citrice precum portocale și lime. Dar verificați etichetele altor sucuri înainte de a le bea. Unele pot conține suc de grepfrut.


3.Fasole


Unii oameni evită fasolea din cauza flatulenței și a durerilor de stomac pe care le poate provoca. Dar dacă ați exclus fasolea din dietă, poate că ar trebui să reconsiderați. Fasolea este o sursă excelentă de fibre, dar și bogată în proteine ​​și fier, având conținut scăzut de grăsime. Trucul este să adăugați treptat fasolea în dietă. Începeți cu o porție mică de câteva ori pe săptămână. Sau încercați să utilizați un enzim digestiv care se vinde fără prescripție medicală pentru a reduce flatulența.


4.Alcool


Consumul moderat de alcool poate reduce riscul de atac de cord și unele tipuri de accidente vasculare cerebrale. Dar pe măsură ce îmbătrâniți, alcoolul vă poate afecta diferit, chiar dacă sunteți obișnuiți cu un pahar de vin la cină sau o bere în timpul vizionării televizorului. Alcoolul perturbă somnul și poate crește tensiunea arterială. De asemenea, poate cauza hipoglicemie la persoanele cu diabet. De asemenea, influențează modul în care funcționează medicamentele. Discutați cu medicul despre consumul dvs. de alcool.


5.Produse lactate


S-ar putea să aveți dificultăți în digestia laptelui sau a produselor lactate pe măsură ce îmbătrâniți. Dar s-ar putea să nu fie nevoie să renunțați complet la toate produsele lactate și la calciul și proteinele pe care le furnizează. Multe persoane pot consuma cantități mici de produse lactate fără probleme stomacale. Și unele produse lactate sunt mai bine tolerate decât altele. Iaurtul degresat și brânzeturile cu conținut scăzut de grăsime sunt alegeri deosebit de nutritive. Sau încercați produse lactate fără lactoză.


6.Cofeină


Cu toate că cofeina nu este o problemă pentru toată lumea, poate face ca unele persoane să se simtă anxioase sau agitate. Cofeina poate crește, de asemenea, ritmul cardiac și poate provoca probleme de somn. Dacă încercați să reduceți, asigurați-vă că reduceți treptat. Încetarea bruscă a cofeinei poate provoca dureri de cap, greață sau vărsături. Înlocuiți treptat băuturile cofeinizate cu apă, ceai de plante sau decofeinizat.


7.Carne


Unele dintre cele mai sănătoase tipuri de carne, cum ar fi friptura slabă, pot fi cele mai dificile de mestecat. În timp ce hamburgerul este mult mai ușor pentru dinți, este adesea o opțiune mai puțin nutritivă. Poate conține între 20% și 30% grăsime. În schimb, căutați carne de vită măcinată slabă cu maximum 10% grăsime. Sau pentru o sursă de proteine ​​mai sănătoasă și ușor de mestecat, încercați peștele.


8.Alimente cu conținut ridicat de sare


Dacă aveți 51 de ani sau mai mult sau faceți parte dintr-un grup cu risc crescut, Asociația Americană a Inimii vă recomandă să fiți atenți la cantitatea de sodiu pe care o consumați. Dacă aveți peste 51 de ani, limita recomandată este de 2.300 mg pe zi. Și dacă vă aflați într-un grup cu risc crescut, asigurați-vă că nu consumați mai mult de 1.500 mg de sodiu pe zi. Prea mult sodiu poate crește tensiunea arterială și vă poate expune la un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral. Principalii vinovați sunt alimentele procesate, cum ar fi alimentele congelate, gustările, sosurile de salată și mezelurile. Citiți cu atenție etichetele și căutați alternative "fără sodiu", cu conținut redus de sare sau fără sare.


9.Legume crucifere


Evitați legumele crucifere din cauza problemelor cu flatulența?

 Legumele crucifere - broccoli, varză, conopidă și kale, de exemplu - sunt bogate în vitamina C, betacaroten, fibre, calciu, fier și acid folic. Multe dintre ele conțin, de asemenea, vitamina A și vitamina K, precum și puține calorii. Unele studii au arătat că acestea pot reduce, de asemenea, riscul de cancer. Nu evitați aceste legume. Pur și simplu adăugați-le treptat în mese, în porții mai mici. Consumul abundent de lichide vă poate ajuta și el.


10.Fructe


Fructele proaspete conțin o multitudine de vitamine, fibre și alte nutriențe importante. Dar poate fi dificil să mâncați "un măr pe zi" dacă aveți dificultăți în mestecare. În schimb, încercați fructe la conservă fără zahăr sau sirop adăugat sau consumați fructe mai moi, cum ar fi fructele de pădure, bananele și pepenele. De asemenea, puteți amesteca fructele preferate într-un smoothie de fructe.