Respiratie

Respirația urât mirositoare este o problemă comună și jenantă, care poate afecta pe oricine

Este cunoscută și sub denumirea de halitoză și poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi igiena orală precară, infecții dentare, alimentație inadecvată și anumite afecțiuni medicale.

Este important să înțelegem cauzele respirației urât mirositoare pentru a putea găsi remedii eficiente. Aici sunt câteva cauze comune ale respirației urât mirositoare și cum le putem trata cu remedii naturale.

Cauzele cronice ale respirației urât mirositoare includ boli ale dinților sau ale gingiilor, boli ale ficatului, digestie slabă, boli pulmonare, infecții ale sinusurilor sau gâtului ori diabet


Simptome de respirație urâtă:

 • Respirație urât mirositoare.
 • Un gust acru în gură.

Cauze ale respiratiei urat mirositoare:

Igiena orală precară: 

Îngrijirea inadecvată a dinților și a gingiilor poate duce la acumularea de bacterii și la formarea plăcii bacteriene, care poate provoca respirație urât mirositoare. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să ne spălăm dinții de două ori pe zi, să folosim atât ața dentară, cât și periuța de dinți și să ne clătim gura cu apă după mese.

 

Infecții dentare: 

Infecțiile dentare, cum ar fi cariile sau abcesele dentare, pot cauza respirație urât mirositoare. În astfel de cazuri, trebuie să mergem la dentist pentru a trata infecția și a preveni deteriorarea dinților.

 

Alimentație inadecvată: 

Consumul excesiv de alimente bogate în proteine sau cu un conținut ridicat de zahăr poate duce la o creștere a bacteriilor din gură și la formarea plăcii bacteriene. În schimb, consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele, poate ajuta la prevenirea respirației urât mirositoare.

 

Afecțiuni medicale: 

Unele afecțiuni medicale, cum ar fi refluxul gastroesofagian sau diabetul, pot cauza respirație urât mirositoare. Este important să ne tratăm afecțiunile medicale subiacente pentru a preveni problemele de sănătate.

 

Remediile naturale pot fi o opțiune eficientă pentru tratarea respirației urât mirositoare. Iată câteva dintre cele mai eficiente remedii naturale:

Remedii la domiciliu pentru respirația urâtă

Oțet de mere: 

Se amestecă o lingură de oțet  de mere într-o cană cu apă și se folosește ca apă de gură, se face gargară timp de 10-15 secunde la rând.

Suc de lămâie: 

Clătiți gura cu suc de lămâie amestecat în apă.

Cardamom: 

Mestecarea lentă a uneia sau a două semințe de cardamom ajută la reducerea respirației urât mirositoare.

Schinduf( fenugreek): 

Bea un ceai făcut din semințe de schinduf. Puneți o linguriță de semințe în jumătate de litru de apă și lăsați-o să fiarbă încet la temperatură scăzută timp de cincisprezece minute. Apoi trebuie strecurat și folosit ca ceai.

Aloe-vera: 

Beți 1/2 cană de suc de aloe-vera de două ori pe zi.

Cuisoare: 

Mestecați cuișoare pentru a împrospăta respirația. Uleiul aromatic puternic de cuișoare este antibacterian.

Scorțișoară: 

Adăugați ½ linguriță pudră de scorțișoară la un pahar cu apă și folosiți-o ca apă de gură primul lucru dimineața, astfel încât respirația să rămână proaspătă pe tot parcursul zilei.

Pătrunjel: 

Mestecați câteva frunze de pătrunjel pentru a scăpa de respirația urât mirositoare. De asemenea, utilizați pătrunjel proaspăt pentru a vă aromat alimentele, deoarece dezodorizează temporar respirația. Pătrunjelul conține un compus care ucide bacteriile, care ajută la manipularea bacteriilor nedorite din gură. Pătrunjelul este bogat în clorofilă și are agenți care neutralizează mirosurile din sânge și plămâni.

Mărar: 

Se fierbe una până la două lingurițe de frunze de mărar într-o cană de apă și se bea după mese. Mararul este bogat în clorofilă, care ajută la reîmprospătarea respirației.

Semințe de fenicul: 

Mănâncă semințe de fenicul pentru a scăpa de respirația urât mirositoare. De asemenea, previne creșterea excesivă a bacteriilor prin alcalinizarea salivei.


Ce sa faci in cazul respiratiei mirositoare:


 • Practicați o igienă orală bună. Folosiți o perie moale cu peri pentru a curăța dinții și, de asemenea, curățați limba pentru a spăla bucăți microscopice de alimente care rămân prinse la suprafață.
 • Folosiți ata dentară cel puțin o dată pe zi înainte de periaj pentru a îndepărta alimentele care sunt lipite între dinți.
 • Schimbați periuța de dinți în mod regulat, deoarece bacteriile pot începe să se acumuleze. Dacă utilizați proteze dentare, curățați-le regulat și temeinic. La fel ca dinții naturali, ei adăpostesc alimente și bacterii care pot provoca respirație urât mirositoare.
 • Luați vitamina C care susține sistemul imunitar și ajută la menținerea sănătății dinților și a gingiilor.
 • Consumați fructe și legume crude sau ușor gătite, fasole, nuci și semințe.
 • Bea cel puțin 6-8 pahare de apă în fiecare zi.


Ce sa nu faci:


 • Nu fumați. Țigările sunt cauza majoră a respirației urâte.
 • Evitați alimentele și băuturile care contribuie la respirația urât mirositoare, cum ar fi ceaiul puternic, cafeaua, alcoolul, usturoiul și alimentele picante.
 • Nu utilizați apă de gură care conține zahăr, alcool și coloranți.


Consultați medicul

 • Aveți dureri de dinți sau gingii inflamate sau care sângerează.
 • În general vă simțiți rău și credeți că acest lucru poate contribui la respirația urât mirositoare.
Citeste si :