Unde si cum se dezvolta cancerul de colon


Cancerul de colon apare în intestinul gros și este un tip foarte frecvent de cancer, al doilea după cancerul pulmonar. 

Riscul de cancer de colon este mai mare la anumite grupuri și etnii, precum și la persoanele care trăiesc în țările industrializate occidentale. Partea pozitivă este că cancerul de colon are, de asemenea, o rată foarte mare de vindecare și supraviețuire.

Cancerul de colon

Cancerul de colon este, de asemenea, cunoscut sub numele de cancer colo-rectal. Intestinul gros are două secțiuni: partea superioară este colonul, iar partea inferioară este anusul sau rectul. 

Cancerul din intestinul gros se poate răspândi în ambele regiuni, ceea ce îi dă numele de cancer colo-rectal. Colonul absoarbe apa și substanțele nutritive în timpul digestiei alimentelor. Rectul, pe de altă parte, servește la expulzarea deșeurilor din corp. Există patru părți ale colonului, iar cancerul poate începe să se dezvolte în oricare dintre aceste părți.


Creșterea canceroasă a colonului începe de obicei ca un polip. Un polip este o creștere mică a țesutului. Acest polip va crește în colon și, dacă nu este tratat, se poate dezvolta în cancer într-o perioadă de timp. Un tip specific de polip, numit adenomacan, este sămânța primară a cancerului de colon. În medie, durează 5-10 ani pentru ca un polip să atingă un diametru de aproximativ 0,5 inci. Acest lucru durează încă 5-10 ani pentru a se dezvolta în cancer.


Deși 20 de ani par a fi suficienți pentru a detecta și trata dezvoltarea cancerului, este dificil să discerneți orice creștere timp de câțiva ani. Din fericire, există multe tehnici de diagnostic disponibile pentru a detecta cu succes orice creștere sau polipi cancerigeni. Unele tehnici comune utilizate în diagnosticarea și tratarea cancerului de colon sunt clismele de bariu, sigmoidoscopia, colonoscopia și biopsia. În afară de aceasta, pacienții pot fi depistați pentru a discerne orice sânge din scaun sau o deficiență inexplicabilă de fier pentru a afla dacă se dezvoltă un polip sau cancer.


Cancerul de colon este o boală larg răspândită și se desfășoară multe cercetări pentru a crește ratele de supraviețuire și pentru a ajuta la diagnosticarea precoce. Există, de asemenea, multe fundații care ajută pacienții cu cancer de colon și oferă informații oamenilor.