Majoritatea dietelor de slabit sunt asociate cu severe dezechilibre metabolice



Visul femeilor de a avea o silueta de invidiat peste noapte a condus la aparitia unor regimuri de slabit nu doar ciudate, ci si periculoase pentru sanatate


Mancarea pentru bebelusi e doar pentru bebelusi

Dieta cu mancare pentru bebelusi, inventata de catre antrenoarea de celebritati Tracy Anderson, este practicata de Jennifer Aniston, Cheryl Cole si Gwyneth Paltrow, vedete care mananca doar mancare de copii, borcanele de supe si creme de legume si fructe, cate 14 pe zi. Adica putin si foarte des. 

Ideea nu e chiar buna, chiar daca aceste preparate contin mai putini aditivi, conservanti si grasimi daunatoare. Nevoile nutritionale ale adultilor difera de cele ale bebelusilor. Mancarea pentru copii este doar pentru copii. Cele mai multe din acele borcanase au mai putin de 100 de calorii. In plus, un adult trebuie sa manance legume si fructe intregi. Ca sa nu mai vorbim ca un asemenea meniu e si foarte scump. Dieta cu supa de varza nu e deloc rea, cu conditia sa nu o prelungesti la nesfarsit. Este o mancare fada, din care lipsesc proteine, vitamine, grasimi. Un alt neajuns e ca, atunci cand renunti la aceasta dieta, kilogramele se aseaza la loc. 

Dieta cu otet din cidru de mere poate rani esofagul si poate afecta smaltul dintilor. Totusi, acest otet e un bun remediu pentru anumite boli si obezitate, conferind senzatia de satietate si stimuland metabolismul pentru intreaga zi. Nu o aplicati pe durate lungi si nu daca aveti probleme digestive. 

Dieta cu limonada consta in sase pahare cu apa cu lamaie, sirop de artar si piper cayenne, care trebuia baute intr-o zi. Efectul este nesanatos. In loc de grasimi, se pierde masa musculara. Dieta a fost popularizata in anul 1976. In principiu, trupul se detoxifiaza si se produce o scadere in greutate, insa medicii recomanda ca dieta sa nu dureze mai mult de 2-3 zile. In caz contrar, se produc efecte devastatoare pentru trup. 

Dieta cu lamaie sau Master Cleanse are numerosi adepti celebri, printre care Ashton Kutcher, Demi Moore, Beyonce.

    Majoritatea dietelor de slabit sunt asociate cu severe dezechilibre metabolice 

Exista site-uri care publica diete noi in fiecare zi si pastile miraculoase care promit sa topeasca grasimea cat ai bate din palme. Cate dintre acestea sunt cu adevarat sanatoase? 

Din pacate, multi nu-si pun aceasta intrebare si le incearca sperand intr-o minune. Dar rezultatul e intotdeauna dezamagitor. Fie se ingrasa, fie isi pun in pericol sanatatea. Nu exista dieta prin care sa slabesti de la o zi la alta. Nu exista nici ingredient care sa te subtieze instantaneu. Adevaratul regim de slabire sanatos cere perseverenta si rabdare, multa miscare si odihna suficienta, si tine cont de fiecare organism in parte si de regulile unei alimentatii complete. Cu toate acestea, exista si diete care au castigat popularitate nu fiindca ar fi serioase, ci fiindca sunt promovate de vedete.

 Iata-le pe cele mai dubioase si mai periculoase

Dieta cu aer si apa

Dieta cu aer e simpla si ieftina, deoarece singurul „aliment“ recomandat este aerul. In acelasi timp, e si foarte eficienta, deoarece mancand doar aer, practic, nu mananci nimic, deci organismul va slabi. Insa nu fara consecinte grave. Fara vitamine, minerale, enzime si tot ce mai are nevoie organismul ca sa functioneze, medoda de slabit prin infometare este extrem de periculoasa. 

Primul afectat va fi creierul. Dieta a aparut in Franta, odata cu campania promovata de o celebra casa de moda in care straruri precum Madonna erau infatisate ducand mancarea la gura fara sa se atinga de ea. Singurul lucru permis in aceasta dieta absurda e apa cu sare, iar cei care au inventat un asemenea chin cred ca pacalirea mintii joaca rolul cel mai important. 

Nutritionistii nu recomanda acest regim drastic pentru ca efectele vor fi devastatoare pentru organism, iar kilogramele pierdute vor fi rapid recastigate. O varianta a dietei cu aer este regimul breatarian, care se bazeaza pe conceptul spiritual al infranarii oricaror pofte ale trupului. Omul poate supravietui doar cu aer si cu Prana (forta vietii). Adeptii acestei diete, printre care si nume celebre, traiesc doar cu apa, ceaiuri din plante, aer si lumina soarelui. 

Unii o practica doar pentru cateva zile, altii isi fac din asa-zisa dieta un mod de viata. Aceste regimuri absurde nu trebuie confundate cu postirea, adica abtinerea de la anumite alimente, pentru o perioada de timp, si inlocuirea acestora cu altele complementare. Postul este o metoda eficienta de purificare a sangelui, revigorare a organelor si tesuturilor. Este indicat sa se tina mai bine posturi dese si scurte, decat posturi rare si indelungate.

Se poate slabi cu prajituri?

Doctorul britanic Segal a recomandat un regim bazat pe biscuiti cu ciocolata si nuci, mancati inainte de fiecare masa, pentru a reduce apetitul. Dieta cu prajiturica seamana cu cea anterioara, numai ca in loc de biscuiti, intre mese, se mananca prajiturele. Toate femeile s-au declarat incantate sa manance desertul delicios, insa dieta le-a condus la efectul contrat: s-au ingrasat.

 Dulciurile sunt incarcate de zahar, grasime rea si faina alba. O alta dieta presupune sa mananci doar o bucata de sushi pe zi. Acest tip de mancare specific bucatariei japoneze este sarac in grasimi, dar bogat in antioxidanti, Omega 3 si ulei de peste, vitamine, minerale si proteine.

 Regulile dietei spun ca portia de sushi nu trebuie sa depaseasca 400 grame pe saptamana! Printre dezavantajele acestui regim se numara costul ridicat al alimentului, care e si greu de gasit in România.

 In plus, sushi se prepara cu peste crud, care nu se stie cat e de proaspat. Exista riscul sa mancati peste cu paraziti, care nu mai sunt distrusi termic. In plus, pestele oceanic are mari sanse sa contina mercur. Cura de slabire cu banana a aparut in urma cu doi ani in Japonia si presupune sa mananci o banana la micul dejun impreuna cu un pahar mare de apa la temperatura camerei. In rest, se mananca normal, insa in cantitati mici. 

Cei care critica dieta spun ca pierderea in greutate este foarte lenta si produce constipatie. Dieta cu banana la micul dejun ar fi trebuit sa schimbe metabolismul, insa cei ce au practicat-o n-au remarcat progrese in subtierea depozitelor de grasime.

Viermi si capse chirurgicale

Dieta cu viermi intestinali e nu doar ciudata, ci si foarte periculoasa. Trebuie sa inghiti un vierme intestinal parazit si sa asteptti ca parazitul sa iti distruga sistemul digestiv. Astfel, pofta de mancare dispare. Ideea cumplita de a avea un parazit intestinal in sistemul digestiv care sa se ingrase in locul nostru a prins, totusi, la inceputul secolului XX. Pana si Maria Callas a slabit substantial gazduind o tenie in stomac. 

Teniile, care pot ajunge lungi de cativa metri, se hranesc din caloriile pe care corpul-gazda nu le consuma, dar, in acelasi timp, se infrupta din vitaminele si mineralele vitale. Larvele pot ajunge la sistemul nervos, provocand meningita sau dementa. E greu de crezut, dar aceasta metoda aberanta de slabit este in continuare foarte populara in Hong-Kong. O metoda de slabit foarte raspandita in Republica Dominicana consta in realizarea unui piercing pe limba, care trebuie pastrat timp de aproximativ doua luni. In acest timp, nu se mananca alimente solide pentru ca apar dureri mari. Implicit, persoana va slabi. 

Riscul de inec si infectii, pe langa efectele malnutritiei, sunt argumente suficiente pentru inutilitatea acestei diete infioratoare. O alta metoda consta in aplicarea unei capse chirurgicale in lobul urechii, in punctele de acupunctura specifice reducerii apetitului. 20% dintre practicanti se aleg cu infectii greu de tratat.

Nici regimurile cu fructe nu fac minuni

Foarte populara la Hollywood si in Marea Britanie, dieta Biotyping presupune selectia atenta a alimentelor, intr-o incercare de a influenta echilibrul hormonal al organismului. Medicii avertizeaza ca acest tip de dieta se bazeaza pe suplimenti alimentari si o pseudo-stiinta, motiv pentru care trebuie evitata.

 Inventata de Dr. Robert Linn in anii `70, dieta „Ultima Sansa“ presupune consumul unui singur ingredient, o proteina gelatinoasa extrasa din piele si tendoane de animale, combinata cu andulcitori si arome artificiale. Regimul a fost etichetat periculos si nerecomandat dupa ce mai multi oameni care l-au incercat au murit. Dieta Hollywood, cunoscuta si ca dieta cu grepfrut, este preferata vedetelor de la Hollywood inca din anii ’30 si a rezistat cu brio probei trecerii timpului. Kylie Minogue, Brooke Shields sunt doar cateva dintre divele care au apelat la acest fruct ca sa aiba siluete de invidiat.

 Ca sa fie cat mai eficient in procesul de slabire, grepfrutul trebuie consumat doar cu mancaruri cu putine calorii, cu multe proteine si fara rontait intre mese. Oamenii de stiinta sustin ca acest fruct nu are calitati miraculoase in arderea caloriilor. Dieta cu fructe a prins teren in anii 70 si a fost preferata unor vedete ca Steve Jobs, Brian Adams sau Woody Harrelson. 

Presupune sa consumi numai fructe, in cazuri exceptionale, seminte sau nuci. Legumele sau orice produs de origine animala sunt complet exculse din dieta. Nutritionistii cred, insa, ca o dieta numai cu fructe crude nu e usor de urmat pe termen lung, nici fizic si nici psihic.

Dietele cu proteine, calea sigura spre boli cardiovasculare

Dieta Dukan, promovata de Jennifer Lopez, Gisele Bunchen sau Kate Middleton, a fost desemnata, pentru al treilea an deja, cea mai periculoasa dieta. Nutritionistii avertizeaza ca nu este deloc echilibrata si are efecte adverse foarte neplacute, cum ar fi lipsa de energie, constipatie, respiratie urat mirositoare, cosmaruri. Iar pe termen lung, eliminarea unor clase de alimente poate cauza osteoporoza si probleme renale. Dieta Dukan presupune ca, timp de zece zile, sa se consume doar proteine. 

Dietele cu proteine sunt diete disociate, cu rezultate vizibile intr-un timp scurt. Printre cele mai cunoscute se numara dieta Atkins, SouthBeach sau Montignac. Acest timp de regim are, insa, si efecte negative, pentru ca presupune eliminarea anumitor grupe de alimente (carbohidrati, vitamine, minerale, grasimi) din meniul zilnic, ceea ce poate duce la un dezechilibru in organism. Printre efectele nefaste se numara: tulburari gastrointestinale, ameteli, deshidratarea corpului, anxietate, oboseala, mai ales din cauza lipsei carbohidratilor. Consumul frecvent de proteine poate mari nivelul de colesterol LDL, trigliceridele si acidul uric din sange. Poate cauza si boli cardiovasculare. 

Dieta cu proteine este interzisa persoanelor sub 18 ani, dar si celor care sufera de insuficiente renala, hepatica sau cardiaca, care au avut accident vascular cerebral sau boli neoplazice. Efecte negative pe termen lung are orice regim disociat, care presupune ca intr-o zi sa consumi doar alimente dintr-o anumita grupa. De pilda, luni sa fie zi de fructe, marti de lactate si vineri de peste. Restrictii care pot pune in pericol sanatatea ficatului, a inimii sau a rinichilor si pot cauza anemie, oboseala sau probleme ale pielii.

Cu alcool, nu poti slabi

Party Girl IV Drip Diet, tinuta de Rihanna, nu este o dieta agreata de specialisti. Folosita initial pentru a-i trata pe cei care sufereau de malnutritie sau pe bolnavii cronici, dieta presupune injectarea unei solutii ce contine, in principal, vitamine, magneziu si calciu.

 Exista putine dovezi ca dieta functioneaza pentru oamenii sanatosi. Chiar daca ar functiona, este preferabil sa mananci mai putin sau sa consumi multe lichide decat sa ti se injecteze ceva in corp. Alcorexia sau drunkorexia inseamna sa mananci putin in timpul saptamanii, astfel incat sa poti bea mult alcool in weekend. 

Populara in randul tinerilor, aceasta face rau pe doua parti: priveaza organismul de nutrientii necesari si include mult alcool, responsabil mai degraba de ingrasare, decat de slabit. Nutritionistul american Horace Fletcher a gasit o metoda inedita, dar si absurda de a pierde excesul ponderal. El isi indeamna pacientii sa mestece fiecare bol alimentar de 32-80 de ori, pana ce consistenta acestuia devine lichida. Din acest motiv, alimentele cu fibre sunt interzise. 

Dieta e criticata deoarece un adult nu poate ramane sanatos hranindu-se ca un sugar. Intr-o alta varianta, alimentele se mesteca, iar lichidul rezultat este scuipat. Specialistii avertizeaza ca orice cura, cu restrictii mari sau care te ajuta sa dai jos mai mult de 4 kilograme pe luna fara sa faci sport, aduce numai necazuri pe termen lung.

Pufuletii sunt plini de calorii si E-uri

Foarte la moda este dieta bazata exclusiv pe pufuleti. Mancand doar acest aliment va veti lipsi organismul de vitamine si de minerale. Pufuletii sunt obtinuti din malai grisat prin expandare. Prin acest proces, amidonul devine foarte usor asimilabil, ceea ce inseamna ca au o incarcatura calorica foarte mare raportat la masa lor si mai ales la continutul de nutrienti, care este practic nul. 100 de grame de pufuleti contin intre 300 si 500 de calorii. 

Nutritionistii spun ca pufuletii ingrasa sau slabesc in functie de celelalte alimente consumate in restul zilei. In primul rand, ar trebui sa ne temem de pufuleti pentru ca sunt plini de sare, ceea ce inseamna suprasolicitarea rinichilor si hipertensiune arteriala. Din punct de vedere nutritional, pufuletii au un exces de zaharuri (adaos de glucoza), ceea ce inseamna o incarcatura glicemica ridicata. Tot pufuletii contin o cantitate redusa de proteina vegetala care mai e si de slaba calitate. 

Consumul exagerat de pufuleti poate declansa forme atipice de pelagra, deoarece pufuletii sunt saraci in vitamina PP si vitamina B1. Mai contin si un colorant artificial galben, tartrazina E 102, care poate provoca alergii persoanelor sensibile la aspirina sau celor cu astm. 

Colorantul poate provoca dificultati de respiratie, rinite, eczeme si tulburari de vedere. Mai mult, creste incidenta aparitiei unor tumori tiroidiene. E 102 altereaza perceptia si comportamentul, producand stari de confuzie. De fapt, pufuletii mai contin si alti aditivi alimentari foarte periculosi. E 124 este incriminat in declansarea sindromului ADHD (hiperactivitate si deficienta de concentrare). Are potential cancerigen. Aceasta este lista ingredientelor nocive din pufuletii simpli, dar in cazul celor cu arome de cascaval, barbecue, unt este mult mai mare. 

Cu siguranta, stiind aceste lucruri, nu veti mai oferi copiilor „inofensivii“ pufuleti. Si in niciun caz nu ii veti mai consuma, nici macar ocazional, daca suferiti de diabet, hipertensiune, probleme hepato-renale, tendinta de aparitie a edemelor.

Luna Plina nu ajuta la slabit

Se vehiculeaza ideea ca Luna poate fi un aliat al celor care vor sa slabeasca, dar nimic nu e dovedit stiintific. Totusi, sunt teorii care tin seama de calendarul selenar. Astfel, in perioadele de Luna Plina si de Luna Noua, corpul ar elimina in mod natural toxinele si grasimile care-i afecteaza buna functionare, prilej cu care si silueta poate fi modelata.

 In schimb, in perioadele cu Luna in crestere, ar exista o predispozitie pentru acumularea de kilograme, motiv pentru care ar trebui sa ne tinem departe de dulciuri si alimente grase. 

Se mai spune ca orice dieta trebuie inceputa in prima zi cu Luna Plina, in primele 26 de ore de la aparitia astrului. Demi Moore si Madonna au incercat deja aceasta dieta care promite pierderea a 2,7 pana la 3 kg in 24 de ore. Dieta-varcolac de o zi presupune sa tii post in zilele cu Luna Plina sau in cele cu Luna Noua. In aceste zile, trebuie sa nu consumi niciun aliment solid si sa te bazezi doar pe nutrientii din sucurile naturale pentru a-ti lua energia necesara.

 Consumarea lichidelor este esentiala. Aceasta dieta in functie de Luna Plina nu e periculoasa, e doar caraghioasa. Daca e urmata mai mult de 5-6 zile la rand, poate deveni nociva. Alimentatia in functie de grupa sanguina nu este o metoda fundamentata stiintific. Un dram de adevar exista in ea, insa absolutizarea ei duce la afectarea sanatatii. 

Se spune ca grupa de sange predispune la un anumit plan de alimentatie. Aceasta dieta a aparut in anii 90, spunand ca grupa 0 e mai „veche”, prin urmare persoanele cu aceasta grupa ar trebui sa manance alimente stravechi, precum carnea, pestele, si sa-si interzica faina. Cei cu grupa A trebuie sa fie vegetarieni. Dovezi sau legaturi logice intre aceste recomandari nu exista.

Cele mai absurde diete

Exista o dieta ciudata bazata pe hormonul hCG (human chorionic gonadotropin), care e prezent in urina femeilor insarcinate. Se spune ca persoanele care se injecteaza cu acest hormon pierd 13 kg intr-o luna. Cu conditia sa nu consume mai mult de 500 de calorii pe zi, ceea ce este tragic. Numai o astfel de greva a foamei e suficienta pentru a slabi, nu e nevoie si de hormon. In mod normal, pentru a nu ne imbolnavi propriul organism, avem nevoie de cel putin 1.500 calorii. Studii numeroase neaga eficacitatea dietei cu hormonul sarcinii.

 Procedura este atacata dur de medici, care nu recomanda utilizarea hormonului decat in doze controlate si doar in cazul femeilor care urmeaza tratamente de fertilizare. Totusi, este promovata liber pe Internet. O alta dieta nerecomandata este KEN (Ketogenic Enteral Nutrition). 

Aceasta presupune ca persoana care o urmeaza sa nu manance absolut nimic, iar timp de zece zile, un amestec lichid de proteine si nutrienti este picurat direct in stomac cu ajutorul unui tub de plastic care patrunde in corp prin nas. In stomac sunt doi litri de lichid, in permanenta, stomacul fiind astfel vesnic plin. Procedura este folosita in cazul persoanelor bolnave, care nu se pot hrani singure, celor sanatoase nu le e recomandata sub nicio forma. Dar se pare ca este noua dieta preferata a modelelor. Dieta cu bumbac este cea mai irationala metoda de slabit. 

Consta in ingerarea de bile de bumbac, simple sau cu diferite arome sau imbibate in sucuri naturale. In sistemul digestiv, rondelele de vata pot crea o serie de probleme intestinale, insotite de dureri cumplite, poate chiar blocaje pentru care nu mai exista alta solutie decat interventia chirurgicala. Metoda a provocat, in unele cazuri, chiar decesul.

Citeste si: