Ceara in urechi

 Tratament natural pentru ceara din urechi

Ceara urechii este una dintre secrețiile naturale ale corpului care protejează timpanul de praf și, de asemenea, menține canalul urechii lubrifiat. 

Dar dacă se produce prea multă ceară, aceasta se poate acumula, poate deveni dură și uscată și poate bloca canalul urechii. 

Utilizarea unui tampon de bumbac pentru a curăța urechile poate provoca impactul cerii și poate contribui la blocaje. O acumulare de ceară poate provoca pierderea auzului, disconfort și senzație de plenitudine în ureche, deci trebuie îndepărtată periodic.

Simptome de ceara in urechi

  • Durere de ureche.
  • Afectarea auzului.
  • Senzație de plenitudine în urechea afectată.
  • Acumularea de ceară maro închis.
  • Zgomotul urechii (tinitus).

Remedii la domiciliu pentru ceară in urechi

Nu încercați mai jos remedii dacă aveți dureri severe sau ați rupt timpanul.


Ulei de măsline: 

Puneți 2-3 picături de ulei de măsline încălzit în canalul urechii. Așteptați 10 minute pentru ca acestea să fie absorbite, apoi ștergeți orice exces de ulei. Repetați procesul de 3 ori pe zi timp de 5 zile. Aceasta va lubrifia pasajul urechii și va înmuia ceara pentru o îndepărtare ușoară. Nu încercați acest remediu, dacă ați rupt timpanul.

Ulei de susan: 

Instilați picături de ulei de susan în ureche de trei ori pe zi timp de trei zile pentru a înmuia ceara urechii. Scoateți ceara după ce devine moale și slăbită.

Ulei pentru bebeluși: 

Utilizați ulei pentru bebeluși pentru a înmuia ceara urechii dacă refuză să se miște. Încălziți uleiul la temperatura corpului și puneți câteva picături în ureche de două ori pe zi. Se va topi sau va înmuia ceara și apoi puteți iriga.

Peroxid de hidrogen: 

Puneți câteva picături de soluție ușoară de peroxid de hidrogen (aproximativ o soluție de 3%) pentru a dizolva ceara și apoi spălați-o cu apă.

Usturoi și ulei de măsline: 

Combinați uleiul de usturoi și uleiul de măsline și insuflați 2-3 picături în canalul urechii afectate înainte de culcare. Acoperiți urechea cu un prosop cald și umed pentru o penetrare ulterioară. Acest lucru va înmuia ceara urechii, facilitând îndepărtarea. Repetați 2-3 nopți la rând pentru un efect maxim.

Ce sa faci

Încercați picături pentru urechi care conțin un solvent de ceară.

Uscați interiorul urechii cu un uscător de păr pus jos după duș sau șamponarea părului.

Luați o dietă bogată în acizi grași omega 3, cum ar fi macrou, somon, semințe de in. Prezența cerii excesive pentru urechi este considerată un semn al deficitului de acizi grași esențiali.

Ce sa nu faci

  • Nu utilizați tampoane de bumbac, știfturi sau alte obiecte pentru a curăța urechea.
  • Nu stropi nimic în ureche dacă ai vreun fel de deteriorare a timpanului.
  • Nu încercați să îndepărtați cara dacă aveți dureri de urechi sau o descărcare care arată diferit de ceara, dacă suspectați o ruptură a timpanului, dacă ați suferit o intervenție chirurgicală la urechi 

Consultați medicul daca:

  • Urechea încă se simte ca și cum ar fi blocată după ce a încercat măsuri de auto-ajutorare.
  • Dezvoltați o durere de ureche sau o descărcare de puroi din ureche.