Ceara in urechi

Tratament natural pentru ceara din urechi

Ceara din urechi, cunoscută și sub numele de cerumen, este o substanță ceroasă și lipicioasă produsă de glandele ceruminoase din urechi. Aceste glande sunt prezente în interiorul canalului auditiv extern și produc ceara pentru a proteja urechea de praf, murdărie și bacterii.

Ceara este formată dintr-un amestec de substanțe, inclusiv celule moarte ale pielii, uleiuri și alte substanțe produse de glandele ceruminoase. Aceste substanțe se combină pentru a forma o substanță lipicioasă care poate prinde particule de murdărie și alte impurități din ureche.

Producția de cerumen variază de la persoană la persoană și poate fi influențată de factori precum dieta, nivelul de igienă personală și alte afecțiuni ale urechii. În general, cerumenul se elimină natural din ureche în timpul mișcărilor normale ale maxilarului și ale capului.

În unele cazuri, producția de cerumen poate fi excesivă sau poate fi împiedicată de obiecte străine sau de acumularea de cerumen în ureche. Acest lucru poate duce la o senzație de blocare a urechii sau la pierderea temporară a auzului. În astfel de cazuri, este recomandat să consultați un medic sau un specialist în urechi pentru a determina ce este necesar pentru a remedia problema.

Simptome de ceara in urechi

  1. Durere de ureche.
  2. Afectarea auzului.
  3. Senzație de plenitudine în urechea afectată.
  4. Acumularea de ceară maro închis.
  5. Zgomotul urechii (tinitus).

Remedii la domiciliu pentru ceară în urechi

Nu încercați mai jos remedii dacă aveți dureri severe sau ați rupt timpanul.

Ulei de măsline: Puneți 2-3 picături de ulei de măsline încălzit în canalul urechii. Așteptați 10 minute pentru ca acestea să fie absorbite, apoi ștergeți orice exces de ulei. Repetați procesul de 3 ori pe zi timp de 5 zile. Aceasta va lubrifia pasajul urechii și va înmuia ceara pentru o îndepărtare ușoară. Nu încercați acest remediu, dacă ați rupt timpanul.

Ulei de susan: Instilați picături de ulei de susan în ureche de trei ori pe zi timp de trei zile pentru a înmuia ceara urechii. Scoateți ceara după ce devine moale și slăbită.

Ulei pentru bebeluși: Utilizați ulei pentru bebeluși pentru a înmuia ceara urechii dacă refuză să se miște. Încălziți uleiul la temperatura corpului și puneți câteva picături în ureche de două ori pe zi. Se va topi sau va înmuia ceara și apoi puteți iriga.

Usturoi și ulei de măsline: Combinați uleiul de usturoi și uleiul de măsline și instilați 2-3 picături în canalul urechii afectate înainte de culcare. Acoperiți urechea cu un prosop cald și umed pentru o penetrare ulterioară. Acest lucru va înmuia ceara urechii, facilitând îndepărtarea. Repetați 2-3 nopți la rând pentru un efect maxim.

Ce să faci

  1. Încercați picături pentru urechi care conțin un solvent de ceară.
  2. Ucați interiorul urechii cu un uscător de păr pus jos după duș sau șamponarea părului.
  3. Luați o dietă bogată în acizi grași omega 3, cum ar fi macrou, somon, semințe de in. Prezența cerii excesive pentru urechi este considerată un semn al deficitului de acizi grași esențiali.

Ce să nu faci

  1. Nu utilizați tampoane de bumbac, știfturi sau alte obiecte pentru a curăța urechea.
  2. Nu introdu nimic în ureche dacă aveți vreun fel de deteriorare a timpanului.
  3. Nu încercați să îndepărtați ceara dacă aveți dureri de urechi sau o descărcare care arată diferit de ceara, dacă suspectați o ruptură a timpanului, dacă ați suferit o intervenție chirurgicală la urechi.

Consultați medicul dacă:

  • Urechea încă se simte ca și cum ar fi blocată după ce a încercat măsuri de auto-ajutorare.
  • Dezvoltați o durere de ureche sau o scurgere de puroi din ureche.
Citeste si :