Colesterol


Cateva sfaturi cand ai colesterolul ridicat

Colesterolul ridicat înseamnă creșterea lipidelor (grăsimilor) din sânge. Nivelul normal al colesterolului total variază între 150 - 200 mg la 100 ml de sânge. 

Există două tipuri de colesterol, HDL (lipoproteină cu densitate ridicată), care este colesterolul bun, și LDL (lipoproteină cu densitate mică), care este colesterolul rău. Prea mult din colesterolul LDL care circulă în sânge poate contribui la probleme precum boli de inimă, accident vascular cerebral. 

Mai mulți factori pot crește nivelul colesterolului, cum ar fi ereditatea, o dietă bogată în grăsimi saturate, tulburări metabolice precum diabetul, fumatul, alcoolul sau stresul. Din fericire, colesterolul ridicat din sânge răspunde bine la suplimentele nutriționale și la modificările moderate ale stilului de viață.


Simptome crescute ale colesterolului din sânge

  • Colesterolul ridicat din sânge nu are simptome. Un test de sânge (testul lipidelor) este singura modalitate de a detecta colesterolul ridicat.

Remedii la domiciliu pentru colesterolul ridicat din sânge


Trandafirul:

Trandafirul ajută la scăderea nivelului de colesterol. Puneţi 50 de grame de petale de trandafir într-un litru de apă rece. Fierbeţi ceaiul 10 minute şi beţi trei-patru căni pe zi între mese.

Rozmarin:

Uleiul esenţial de rozmarin stimulează eliminarea grăsimilor prin funcţia vezicii biliare. Se administrează câte o picătură de ulei esenţial de rozmarin într-o linguriţă de ulei de măsline, în cură de 20 de zile. Se face pauză o săptămână, apoi se repetă cura.

Usturoi: 

Mâncați 2-3 catei de usturoi crud zilnic ori de câte ori este posibil.

 SAU 

Luați 500 mg capsulă de usturoi de două ori pe zi. Suplimentarea cu usturoi pare să reducă colesterolul total și LDL. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă luați medicamente antitrombotice.

Oțet de mere: 

Bea o lingură de oțet de mere amestecat într-un pahar cu apă. Conținutul de pectină și aminoacizii din cidrul de mere sunt eficienți în neutralizarea nivelului de colesterol rău din organism.

Ghimbir: 

Luați 5-10 g de capsulă de ghimbir în doze divizate pe zi. Ghimbirul scade colesterolul prin legarea acestuia și inhibarea absorbției acestuia. De asemenea, puteți lua în considerare consumul de ceai de ghimbir pe tot parcursul zilei. Dacă sunteți gravidă, nu luați mai mult de 1 g de ghimbir.

Miere și suc de lămâie: 

Adăugați o linguriță de miere și o linguriță de suc de lămâie într-o ceașcă de apă fierbinte și beți dimineața devreme.

Coriandru: 

Se fierbe două linguri de semințe uscate de coriandru într-un pahar cu apă și se strecoară decoctul după răcire. Luați acest decoct de două ori pe zi. Semințele de coriandru au avut o acțiune hipolipidemică semnificativă.

Miere și scorțișoară: 

Luați câte o lingură de miere și jumătate de linguriță de scorțișoară pudră într-o ceașcă de apă fierbinte de trei ori pe zi.

Ce sa faci daca ai colesterol

  • Consumați alimente bogate în fibre, cereale integrale, ovăz, produse din soia și fructe.
  • Mănâncă 2-3 fulgi de usturoi zilnic.
  • Utilizați ulei de măsline, nucă de cocos sau canola pentru gătit. Uleiul de măsline crește colesterolul bun și scade colesterolul rău care circulă în sânge.
  • Bea zilnic 8-10 pahare de apă.
  • Fă sport regulat. Exercițiile fizice scad colesterolul rău și măresc colesterolul bun.
  • Slăbiți dacă este necesar. Uneori, pierderea celulelor adipoase este tot ce este necesar pentru scăderea colesterolului.
  • Gestionați stresul practicând exerciții de respirație profundă sau meditație.

Ce sa NU faci daca ai colesterol

  • Evitați alimentele bogate în grăsimi și uleiurile hidrogenate.
  • Evitați produsele zaharoase și alcoolul deoarece stimulează ficatul să producă colesterol.
  • Evitați consumul excesiv de lapte și produsele sale, cum ar fi ghee, unt și smântână; făină albă, zahăr, prăjituri, produse de patiserie, biscuiți, brânză și înghețată; și alimente non-vegetariene, cum ar fi carnea, peștele și ouăle.
  • Evitați uleiul de palmier pentru gătit.

Consultați medicul daca

  • Aveti antecedente familiale de boli de inimă.
  • Aveti tensiune arterială crescută sau diabet.
  • Durere severă în piept sau disconfort, presiune, stoarcere sau greutate.
  • Dureri de cap severe.
Citeste si: